MITY ZYWIENIOWE

Wpis ten dedykuje Curtiusowi, Foucault i innym pisarzom, ktorzy uswiadomili mi, jak wielu z nas nadal zyje w Sredniowieczu.

 

 

1. ZARYSOWANA PATELNIA SZKODZI

 

“Teflon to bezpieczne połączenie węgla z fluorem. Nic mi nie wiadomo o tym, by miał być rakotwórczy – mówi naTemat prof. Henryk Galina z Politechniki Rzeszowskiej.

Naukowiec twierdzi, że historie o szkodliwości porysowanej patelni również można włożyć między bajki. – Porysowana patelnia teflonowa nie jest rakotwórcza, jest bezpieczna. Polecam co prawda naczynia z powłoką ceramiczną , ale nie ze względu na zdrowie, tylko dlatego, że teflon nie jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne – kwituje prof. Henryk Galina.

Podobnego zdania jest prof. Jadwiga Laska z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. – Byłabym ostrożna z wysuwaniem wniosków o rakotwórczości teflonu. To jeden z najbardziej odpornych na temperaturę polimerów – wyjaśnia. – To materiał obojętny, nie wchodzi w reakcję z potrawami. Pokrywa się nim naczynia z innych tworzyw, najczęściej stali czy aluminium. Jeśli powłokę się uszkodzi, to jedzenie może wchodzić w reakcję nie z teflonową powłoką, ale materiałem, z którego wykonano naczynie np. stalą. Związki powstałe w wyniku takiego procesu mogą nieść za sobą ukryte działanie toksyczne – wyjaśnia profesor Jadwiga Laska.

Producenci teflonu utrzymują, że o ile gotuje się potrawy na normalnych temperaturach (do 260 stopni Celsjusza), nie ma absolutnie żadnego ryzyka. W przypadku przegrzania teflonu, może co najwyżej dojść do objawów “grypy na skutek oparów polimerowych”, która przytrafia się zazwyczaj spawaczom czy pracownikom fabryk, w których osiągane są bardzo wysokie temperatury przy np. spiekaniu. Nie jest ona groźna, nie trzeba jej specjalistycznie leczyć i nie ma skutków ubocznych.

 

http://natemat.pl/22967,teflon-to-azbest-xxi-wieku-zarysowane-patelnie-sa-rakotworcze-niebezpieczenstwo-czai-sie-w-naszej-kuchni

 

 

2. NALEZY JESC 5 MALYCH POSILKOW DZIENNIE

 

“W naukowych bazach medycznych o światowym zasięgu nie ma badań określających zmiany parametrów zdrowia w zależności od częstości spożywania pokarmu na dobę. Sprawa jest nad wyraz indywidualna. Jedni mogą jeść 1 x dziennie i cieszą się świetnym zdrowiem, a inni nie. Jedni mogą jeść 6 x dziennie i szybko się pochorują, a inni nie.

Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami powodują zmniejszenie koncentracji uwagi, ociężałość, zmęczenie oraz osłabienie. Nie jest to prawda. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do takiego schematu rzadkiego jedzenia i jest zdrowy to nawet lepiej funkcjonuje będąc głodnym. Ketoza, z którą mamy do czynienia w trakcie głodzenia zwiększa wydolność naszego mózgu.

 

http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/1179/cz%C4%99ste-jedzenie-jest-zdrowe/

 

 

 

3. ZAKWASZAMY ORGANIZM

 

“Produkty zwierzęce (mięso, ryby, jaja) oraz produkty zbożowe mają właściwości kwasotwórcze (zakwaszają organizm). Jedna z największych bzdur, jakie istnieją. Człowiek ma pH w stałych, fizjologicznych, określonych wartościach. Zjedzenie jajka nie wpływa na pH organizmu! Chyba, żeby sobie jajko podać dożylnie.” (zrodlo jak wyzej)

 

 

 

4. BRAZOWY CUKIER JEST ZDROWSZY

 

“Because of its molasses content, brown sugar does contain certain minerals, most notably calcium, potassium, iron and magnesium (white sugar contains none of these). But since these minerals are present in only minuscule amounts, there is no real health benefit to using brown sugar. The real differences between the two are taste and the effects on baked goods”.

 

http://www.nytimes.com/2007/06/12/health/nutrition/12real.html?_r=2&.&

 

 


5. NIE POMIJAJ SNIADANIA

 

“Only a handful of rigorous, carefully controlled trials have tested the claim, the new report, published in The American Journal of Clinical Nutrition, found. And generally they conclude that missing breakfast has either little or no effect on weight gain, or that people who eat breakfast end up consuming more daily calories than those who skip it”.

 

http://well.blogs.nytimes.com/2013/09/10/myths-surround-breakfast-and-weight/

 

 


6. NAJLEPSZE DIAGNOZY ALERGII TYLKO Z BICOMOW CZY APARATOW MORA

 

“Gdyby ktoś miał wątpliwości, tak, to jest generator Hartleya na transformatorze o przekładni 10.6 😀 Urządzenia te zostały twórczo dopracowane z wykorzystaniem najnowszych metod psychologii i BDPN (Biorezonanowego Drenowania Portfela Naiwnych) do postaci obecnych prezentowanych w linkach”.

 

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic751569.html

 

(Tak w ogole, to pani alergolog litosciwie mi wyjasnila, ze alergie pokarmowe to sa tylko te, od ktorych sie puchnie, a jakies tam pobolwenia, to sa nietolerancje, na ktore nie ma zadnych testow.)

 

 


7. GLUTAMINIAN SODU SZKODZI

 

“Skończyłam czytać na zdaniu: “bywa mylony z glutaminianem sodu – szkodliwym dla zdrowia dodatkiem do żywności”. Że tak zacytuję European Food Information Council: Jest to naturalny aminokwas, który można znaleźć prawie w każdym rodzaju pożywienia, szczególnie w produktach wysokobiałkowych, takich jak np. produkty nabiałowe, mięso i ryby, jak również w wielu warzywach. Produkty żywnościowe używane ze względu na walory smakowe, takie jak grzyby i pomidory, mają wysoki poziom naturalnych glutaminianów. Organizm ludzki również produkuje glutaminian, który ma znaczenie w wielu procesach metabolicznych.
Więcej tu: http://www.eufic.org/article/pl/artid/60/”

 

http://foch.pl/foch/1,138503,15995944,Bez_glutenu_czy_bez_sensu__Moda_na_diete_bezglutenowa.html

 

 

 


8. JESLI MASZ GRUPE KRWI ZERO, MOZESZ JESC DUZO MIESA

 

“Diety zaprojektowane pod nasz genotyp to z całą pewnością przyszłość, jednak dzisiaj nie mamy jeszcze powszechnych narzędzi do zbadania naszych genów, by układać pod nie diety. Grupy krwi nie mają nic z tym wspólnego, choć również odwołują się do rzekomych genetycznych i ewolucyjnych uwarunkowań. (…). Mogłeś otrzymać od matki geny odpowiedzialne za grupę krwi zero, ale zestaw genów odpowiedzialnych za metabolizm składników pokarmowych już od ojca.”

 

http://www.sci-fitness.pl/2013/09/bzdury-zgodne-z-grupa-krwi.html

 

 


9. BOLI CIE BRZUCH? TO KANDYDOZA!

 

“Dowiedzieliśmy się skądś że, o zgrozo, mamy drożdżaki w jelitach (jak może i nawet 80% populacji ludzkiej, i nie tylko – żeby było nam raźniej, gady na przykład są w identycznym położeniu pod tym względem). (…) Pomysł „diety przeciwgrzybiczej” czy „nisko (ewentualnie bez-)cukrowej” nie ma sensu, ze względu na to, że cukry proste, dwucukry i oligosacharydy wchłaniane są w przednich częściach jelita cienkiego, a więc i tak niedostępne dla drożdżaków, które siedzą głównie w jelicie grubym. Przeprowadzone badania wskazują zresztą, że dieta wysokocukrowa nie ma wpływu na drożdżakową kolonizację jelit.”

 

http://sporothrix.wordpress.com/2010/12/05/kandydoza-iii/

 

 


10. DETOX DOBRY NA WSZYSTKO

 

“Głodówka powoduje, że organizm zaczyna wykorzystywać tłuszcze – a te są „spalane” do ciał ketonowych. To właśnie one odpowiedzialne są za samopoczucie jakby „na haju” w trakcie głodówki. Po początkowym okresie złego samopoczucia (bóle głowy, osłabienie) wiele osób zaczyna czuć się całkiem dobrze. (…) Jako praktykujący patolog wykonałem w swoim życiu ponad 100 sekcji. To niezbyt dużo, ale proszę mi wierzyć – żadnych „złogów w jelitach” nigdy nie widziałem”. 

 

http://sceptycy.org/?p=1540

 

 

 


Howgh. Ciag dalszy chetnie nastapi. A jesli chcecie powalczyc z mitami medycznymi (szczepienia, borelioza, kinezjologia edukacyjna…), polecam sporothrix.wordpress.com Silna kobitka, ostatnio juz nawet nie szarlatani, ale i Wyborcza z nia walczy. O mitach zwiazanych ze sportem (brzuszki na brzuch itp.) pisze z kolei http://www.sci-fitness.pl/

Advertisements

2 Responses to “MITY ZYWIENIOWE”

  1. shieldmaiden26 Says:

    Ja chętnie poczytam o pogromach mitów medycznych 🙂

  2. sulthien Says:

    Medyczne na Sporothriksie. Ja tymczasem mam jeszcze kilka zywieniowych do obalenia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: