HISZPANSKA ZUPA PAPRYKOWA

1 litr wywaru warzywnego (nasz byl z porow, brokulow, marchewki i cukinii – wczesniej przez dwa dni jedlismy puree z pestkami slonecznika)

1/2 czerwonej papryki

1 puszka pimientos de piquillo (mozna zastapic papryka pieczona w piekarniku)

1 plaster membrillo (mozna zastapic 3 lyzkami twardej marmolady owocowej, takiej do zlepiania ciasteczek, ale nie marmolada z pigwy, bo polska jest robiona na kwasno a nie na slodko)

6-8 lyzek ryzu

Ugotuj ryz w wywarze z drobna pokrojona czerwona papryka. W miedzyczasie zmiksuj papryki z puszki, membrillo i resztki puree. Podgrzej puree w wywarze. Dopraw czarnym pieprzem, slodka papryka, galka muszkatalowa i sproszkowana kolendra. Podawaj ze swieza bazylia.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: